9 februari 2021

Waarom werd het lichaam van Christus zo gruwelijk afgebeeld in de middeleeuwen? En waarom is Maria soms te zien met een ontblote borst? Tegenwoordig kijkt men vaak met enig ongemak naar de verbeelding van lichamen in middeleeuwse kunst. Met ‘Body Language’ wil Museum Catharijneconvent laten zien dat er een sterke devotie aan deze kunst ten grondslag ligt.
De tentoonstelling is vanwege het coronavirus helaas vroegtijdig beëindigd. Toch is er ook goed nieuws: vanuit huis kunt u meer te weten te komen over het menselijk lichaam in de middeleeuwen. Op de website van het museum vindt u meerdere video’s en virtuele rondleidingen, maar vooral interessant zijn de acht verdiepende podcasts. Heeft u zich bijvoorbeeld weleens afgevraagd waarom Maria Magdalena wordt afgebeeld met lang, loshangend haar? Met de podcasts, die elk rond de 45 minuten duren, leert u het middeleeuwse lichaam van top tot teen kennen.  

Klik hier voor de virtuele rondleidingen en video’s.
Klik hier voor de podcast.

‘Maria Magdalena als wildevrouw’, Zwaben, 1490-1500, Suermondt-Ludwig-Museum

Hoofdbeeld: Meester van de Aanbidding te Antwerpen, detail van ‘Triptiek met de Kruisiging en de levensbron’, 1520, collectie The Phoebus Foundation