26 januari 2021

Het Zeeuws Museum biedt een wel heel bijzondere ervaring: live met een robot de tentoonstelling ‘Dit is Zeeland’ ontdekken. De robot heeft een ingebouwde webcam, twee breedhoekcamera’s en wieltjes, en kan door de virtuele bezoeker zelfstandig worden bestuurd. Het leukste is dat het museum ook een persoonlijke rondleider ter beschikking stelt. U kunt met hem/haar in gesprek gaan en aangeven over welke objecten u meer wilt weten. Het Zeeuwse landschap, de opbrengsten van het land en de grondstoffen zijn de verschillende thema’s waarbij de rondleider uitgebreider kan stilstaan.

Zeeland is altijd al een populaire plek geweest voor veel bekende Nederlandse kunstenaars. Ook op deze tentoonstelling wordt dit weer duidelijk. Zo beeldde Jan Toorop vrome Zeeuwen af verzonken in gebed, zijn dochter Charley maakte er een schilderij van de velden en dijken, en Piet Mondriaan schilderde een geabstraheerde boom. Ook vermakelijke werkjes zijn te zien, zoals ‘Gezicht op Domburg met raap’ van een onbekende zeventiende-eeuwse kunstenaar. Hij was zo onder de indruk van een omhooggeschoten knolraap, dat hij deze vereeuwigde in een klein schilderijtje. Een heerlijke manier om weer wat virtuele cultuur op te snuiven!

Het Zeeuws museum biedt vier keer per week de mogelijkheid om een rondje met de robot door ‘Dit is Zeeland’ te volgen. Reserveren verplicht, via deze website. Deelname is gratis.

‘Gezicht op Domburg met Knolraap’, 1616, anonieme kunstenaar, collectie gemeente Veere

Hoofdbeeld: ‘Rondje robot in het Zeeuws Museum’, foto: Marcel Kentin