9 augustus 2022

De komende weken tipt Museumtijdschrift diverse kunstroutes in eigen land of net over de grens. Deze week nemen wij u mee op een kunstwandeling door het centrum van Rotterdam, langs klassiekers en zitworsten.

Jeff Wall, ‘Lost Luggage Depot’ op de Kop van Zuid, 2001, foto: Fred Romero

Rotterdam staat bekend om zijn beroemde sculpturen zoals de ‘Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine en de titelloze Gabo bij de Bijenkorf. Deze stadswandeling van 3,5 km nodigt uit om 30 andere topstukken uit de Rotterdamse beeldencollectie van dichtbij te bekijken. De route volgt de Westersingel, de levendige hoofdas van de stad, waar het beeldenterras is verrijkt met geabstraheerde menselijke gestaltes van grote namen als Carel Visser en Auguste Rodin. Vergeet ook niet om ín het water te kijken, naar de poëtische tekstbubbels van Job Koelewijn.
Op het Eendrachtsplein loopt u enkele spraakmakende beelden tegen het lijf, waarna de route wordt vervolgd langs het Museumpark. Overweeg ook eens een kleine pauze, bijvoorbeeld op de ‘zitworsten’ van Franz West.
Vanaf het Willemsplein ontvouwt zich een spectaculair uitzicht over de Maas en de spectaculaire architectuur op de Kop van Zuid. Hier, aan de voet van de Erasmusbrug, staan enkele recente aanwinsten zoals een kleurrijke zitsculptuur gemaakt van windmolens. Eenmaal op Zuid rest er nog een laatste rondje op de Wilhelminapier langs grote kunstenaarsnamen als Jeff Wall en Gavin Turk. Met hun werken verwijzen zij naar de rijke geschiedenis van deze plek, waar miljoenen mensen naar de Verenigde Staten vertrokken om een beter leven op te bouwen.

De plattegrond is te downloaden via www.bkor.nl en gratis verkrijgbaar bij Rotterdam Info aan de Coolsingel.