16 augustus 2022

De komende weken tipt Museumtijdschrift diverse kunstroutes in eigen land of net over de grens. Deze week nemen wij u mee naar het kunstenfestival van Aardenburg, in Zeeuws-Vlaanderen, met een klein uitstapje naar België.

Folkert de Jong: 'Wormwood', 2018, in Het Gele Huis, Oude Kerkstraat 7, Aardenburg (foto: Wietse Jongsa)

Wat is de grootste troef van het Kunstenfestival Aardenburg: de indrukwekkende serie deelnemende kunstenaars (33) of de locaties (20, waarvan 4 in België)? Het is de combinatie die een uitstapje naar deze oudste stad van Zeeuws-Vlaanderen tegen de rand van België aantrekkelijk maakt voor kunstliefhebbers. Want het werk van Maria Roosen, Folkert de Jong, Maartje Korstanje, Johan Tahon en anderen is zowel binnen als buiten te zien in kerken, verlate huizen, een voormalige bakkerij en tuinen van particulieren. Een van de trekkers is Maria Roosens ‘First Dog’, zoals de eerste proef in het glasblaasproces heet. Dit met haar kenmerkende glazen billen, borsten, pannen en potten behangen huis oogt als het snoephuis uit het sprookje van Hans en Grietje. Maar ook de bewegende en sprekende Christusfiguren van Folkert de Jong in een voormalige garage leveren een verrassend om niet te zeggen absurd schouwspel op.

Kunstenaar Maria Roosen tijdens de installatie van haar werk 'First Dog', locatie: Huis Aernoudts, Markt 8, Aardenburg

Deze derde editie van het kunstenfestival Aardenburg stond eigenlijk voor vorig jaar gepland, maar kon toen niet doorgaan vanwege corona. Dat wordt deze zomer goedgemaakt. Het thema is ‘Over grenzen’, letterlijk, omdat het festival zich over Nederland en België uitstrekt, figuurlijk meandert het langs onderwerpen als migratie, gender en spiritualiteit.
Om alles op uw gemak te zien, en ook het uitstapje naar de vier locaties in het Belgische grensdorp Middelburg bij Aldegem te maken, per fiets of voet, is het raadzaam een dag uit te trekken. Wilt u een paar dagen blijven en uw bezoek combineren met bijvoorbeeld de expositie van Otobong Nkanga in het St. Jans Hospitaal in Brugge of de Biënnale van de Schilderkunst in de Belgische Leiestreek (biënnale van de schilderkunst), zie dan de tips voor verblijf op de website: hotels/bed&breakfasts

Meer info: Kunstenfestival Aardenburg, kunstenfestivalaardenburg.nl, t/m zondag 4 september, toegang € 15,00. Elke vrijdag is er om 13 uur voor € 4,00 extra een rondleiding met gids.