23 augustus 2022

De komende weken tipt Museumtijdschrift diverse kunstroutes in eigen land of net over de grens. Deze week nemen wij u mee op een symbolische fietstocht van Mondriaan tot Rietveld.

Piet Mondriaan (1872-1944) en Gerrit Rietveld (1888-1964) hebben elkaar nooit ontmoet. Dat is opmerkelijk, want de twee kopstukken van kunstenaarsbeweging De Stijl waren tijdgenoten, geestverwanten én zijn op fietsafstand van elkaar geboren: schilder Mondriaan in Amersfoort, architect en meubelontwerper Rietveld in Utrecht. Om ze toch (symbolisch) met elkaar te verbinden is in 2018 De Stijl Fietsroute aangelegd, tussen hun beider geboorteplaatsen. Het pad van ongeveer twintig kilometer loopt onder meer langs De Bilt, Den Dolder en Soest.

Onderweg fiets je langs tien beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968). Hij brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar, onder de naam Delta.
Zijn beelden tussen Amersfoort en Utrecht verbeelden een ontmoeting tussen de twee kunstenaars. De geometrisch gevormde, abstracte zuilen van zesenhalve meter hoog hebben elk een eigen karakter. Met een structuur die aan computerpixels doet denken en de primaire kleuren zijn ze een hedendaagse ode aan De Stijl.

Download de De Stijl Fietsroute, inclusief uitleg over de tien kunstwerken van Boris Tellegen.