7 november 2023

Wie aan de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama (1929) denkt, ziet hoogstwaarschijnlijk gelijk de bekende polkadots en Infinity Mirror Rooms voor zich, die steeds terugkeren in haar werk. Tegenwoordig is ze een internationaal bekende kunstenaar, maar minder bekend is de kunst die ze in haar jongere jaren van 1965 tot 1970 in Nederland maakte. Stedelijk Museum Schiedam wijdt na de recente ontdekking van haar ongepubliceerde foto’s en onbekende kunstwerken een tentoonstelling aan die periode.
Kusama’s werk is al eerder in het museum tentoongesteld, tijdens ‘Balans moderne kunstbeurs’ in 1967. Bij de opening van deze beurs organiseerde ze het Naked Body Festival, waarbij ze de naakte lichamen van kunstenaars waaronder Jan Schoonhoven beschilderde met stippen. Dit werd in de roerige jaren ’60 door Schiedam als heel provocerend ervaren, en de tentoonstelling wijdt dan ook een groot deel aan de happenings die Kusama organiseerde.
Maar er is ook aandacht voor andere merkwaardige obsessies die Kusama bezighielden. Zo was ze sterk gefascineerd door macaroni, bloemen en voedsel, maar vooral opvallend zijn de objecten die ze bedekt met fallussen. Van schoenen tot flessen en etalagepoppen, zoals The Phallic Girl, een etalagepop bedekt met katoenen fallussen. En wie na de tentoonstelling nog niet is uitgekeken, kan zijn hart ophalen aan de bijbehorende publicatie ‘Yayoi Kusama, De Nederlandse jaren 1965-1970’, uitgegeven door nai010 uitgevers.

Yayoi Kusama, ‘Infinity Polka Dots Room’ in Galerie Orez, Den Haag, 1967, foto: Harrie Verstappen