28 februari 2023

Het is alweer 75 jaar geleden dat de Nederlands-Belgisch-Deense Cobrabeweging (1948-51) werd opgericht. Ter ere van het jubileum zet het Cobra Museum de Deense kant van de Europese kunstenaarsgroep in de schijnwerpers. Aan de hand van drie tentoonstellingen wordt duidelijk hoe de Scandinavische werken van invloed waren op de totstandkoming van de Cobrabeweging. 

Zaaloverzicht ‘Wij kussen de aarde’, foto: Peter Tijhuis

Aan het begin van de tentoonstelling Wij kussen de aarde over Deense moderne kunst tussen 1934 en 1948, het interessantste onderdeel van het drieluik, hangt het schilderij De mystiek van erotiek, de gelukkigen van Richard Mortensen. Felle, ongemengde kleuren en strakke lijnen vormen een ‘liefdesmachine’ die de ‘verkenning van erotiek in de kunst’ verbeelden. Mortensen, maar ook andere Deense kunstenaars, gebruikten expressieve kleuren en schilderden abstracte voorstellingen en figuren. Deze kenmerken werden later door veel Cobrakunstenaars overgenomen. 

Zaaloverzicht ‘Wij kussen de aarde’, foto: Peter Tijhuis

Op deze tentoonstelling wordt duidelijk hoeveel de Denen hebben betekend voor dit internationale gezelschap. Dankzij het Cobra Museum stappen de voorgangers van de Kopenhaagse tak eindelijk uit de schaduw van grote namen zoals Karel Appel en krijgt de bezoeker de mogelijkheid meer te leren over deze onbelichte geschiedenis van Deense moderne kunst.