1 maart 2021

Tegenwoordig betekent een fysiek gesloten museum niet meer dat de collectie niet te bezichtigen is. Zo zorgt Museum de Fundatie er met een uitstekende virtuele rondleiding voor dat u Kasteel het Nijenhuis vanuit uw luie stoel kunt bezoeken. Vanaf deze website klikt u met de muis door de drie verdiepingen van het kasteel.

Vanaf de late middeleeuwen is Kasteel het Nijenhuis in Heino bewoond door verschillende adellijke families. Na een periode van verwaarlozing liet Dirk Hannema, kunstverzamelaar en voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, het kasteel in 1957 ombouwen tot zijn woonhuis en museum. In de collectie zijn kunstwerken van onder anderen Jan Cremer en Mondriaan zien. Het hoogtepunt van het museum is de zogenaamde ‘Vermeerkamer’, die volhangt met schilderijen die Hannema onterecht aan kunstenaar Johannes Vermeer toeschreef.

Bekijk in alle rust de kunstwerken terwijl u door het museum ‘loopt’, u zult immers geen andere bezoekers tegenkomen!

Zaaloverzicht Kasteel het Nijenhuis met ‘Dido op de troon met bedienden’ (links) en ‘Aeneas knielend met bedienden’ (rechts) van Augustinus en Mattheus Terwesten.

Hoofdbeeld: De Fundatie, Kasteel het Nijenhuis, juni 2018, foto: Peter Tijhuis