23 maart 2021

Op de straten van Rotterdam zijn beren, dolfijnen en zelfs leeuwen te vinden. Vrees niet: ze zijn niet uit de dierentuin ontsnapt, maar staan in weer en wind. Wie een beetje goed zoekt, ziet door de hele stad tientallen diersculpturen.
Om de kunstwerken te vinden, gaat u naar de website van BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam). Daar klikt u op de categorie ‘dieren’, waar per kunstwerk de achtergrondinformatie en de exacte locatie te vinden zijn.
Wie zich wil beperken tot het centrum komt al flink wat dieren tegen. Zo is in het Museumpark de ‘Zwarte kraai’ van Florentijn Hofman te zien. De kunstenaar schonk het werk in 2006 aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Wie aan de rand van het park, bij de Kunsthal, naar boven kijkt, ziet het silhouet van Henk Visch’ kameel en zijn begeleider, die rustig over het dak van de kunstinstelling lopen.
Iedereen die zich buiten het centrum van Rotterdam begeeft, wordt beloond met nog veel meer dierenkunst. Zo zijn op het ‘Diereneiland’ aan de Kromme Zandweg in Charlois een jaar lang twaalf dieren te zien van kunstenaarsduo Ruben La Cruz en Karolien Helweg.  

Henk Visch, ‘Kameel en begeleider’, 1992, locatie: dak van de Kunsthal Rotterdam, foto: Wikifrits

Hoofdbeeld: Karolien Helweg & Ruben La Cruz, ‘Diereneiland’ in Charlois, Rotterdam, 2020, foto: Karolien Helweg