7 juni 2021

In een oase van rust ligt het Nijenhuis, een zeventiende-eeuws kasteel met beeldentuin in Heino. De sprookjesachtige tuin, compleet met een heg die aan ‘Alice in Wonderland’ doet denken, staat vol met curieuze en opvallende beeldhouwwerken uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Deze combinatie van klassiek-moderne en hedendaagse sculpturen zorgt voor een interessant contrast en spannende zichtlijnen, bijvoorbeeld bij de bonte metalen triomfboog van Yasser Ballemans die is omringd met klassieke beelden.

Verder worden meer statische en traditionele werken afgewisseld met grappige kunst, zoals ‘Ego Vivo/Self-portrait 25’ van Caspar Berger, wat niets anders is dan een gigantisch bot op een sokkel. Of een van de eyecatchers van de tuin, eerder te zien op muziekfestival Lowlands, is het balvormige spiegelende ‘Rawsome!’ van Ronald A. Westerhuis. De collectie bevat niet alleen kunstwerken uit de collectie van Museum de Fundatie (waarvan Kasteel het Nijenhuis onderdeel is), maar ook uit andere bekende verzamelingen zoals die van Museum Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel. De beeldentuin is een leuk uitstapje voor een vakantiegevoel in eigen land: naast de enorme collectie beeldhouwwerken heeft het ook nog afwisselende tuinarchitectuur en een zeventiende-eeuws kasteel te bieden. 

Meer informatie over de beeldentuin en het reserveren van een tijdslot is te vinden op de website van Museum de Fundatie. 

Op de achtergrond: Yasser Ballemans, ‘Triumphal Arch’, 2013, omringd met klassieke beelden, foto: Anna Janssen

Hoofdbeeld: Ronald A. Westerhuis, ‘Rawsome!’, 2011, foto: Anna Janssen