30 november 2021

De kleine aquarel aan het begin van de gang trekt meteen de aandacht. Grafisch ontwerper Fré Cohen (1903-43) maakte dit ontroerende en mysterieuze werk, ‘Groet aan de Eeuwigheid’, op zeventienjarige leeftijd terwijl ze op kamp was met de socialistische Arbeiders Jeugd Centrale. Het werk is het begin van een overzichtstentoonstelling in Museum Het Schip. Lithografieën, ex librissen, boekbanden, tekeningen en vlaggen tonen de carrière en het leven van deze joodse kunstenaar.

De expositie toont de vele kanten van haar oeuvre. Zo liggen haar sociale idealen, joodse inspiratiebronnen en feministische denkwijze aan de basis van haar grafische werk. U wordt als bezoeker ook meegenomen door haar roerige leven met een tragisch einde, wanneer zij in de oorlog wordt opgepakt en zichzelf van het leven berooft. Wat de tentoonstelling extra bijzonder maakt is de video waarin een goede vriendin van Cohen, bij wie zij zat ondergedoken, vertelt over haar leven.

Zaaloverzicht, foto: Sanci Koper

* Indien u de tentoonstelling niet kunt bezoeken: bij de tentoonstelling is het rijk geïllustreerde boek ‘Fré Cohen, vorm en idealen van de Amsterdamse School’ uitgebracht. € 27,50 euro, ISBN 978 908 292 1144