19 april 2021

Rondom de historische binnenstad van Leiden loopt het zes kilometer lange Singelpark. In de zeventiende eeuw vormde het de stadsgrens om Leiden te verdedigen en beschermen. Op deze plek is nu de beeldententoonstelling ‘Welkom in Leiden!?’ te zien, met als thema ‘grenzen’.

De zes kunstwerken (tot 2023 te zien) laten zien wat grenzen tegenwoordig voor mensen betekenen. Zo zijn er grenzen om doorbroken te worden, zoals de Russische kunstenaars Marta Volkova en Slava Shevelenko laten zien met het machinaal ogende kunstwerk ‘Border Remover’. Aan de andere kant klampt men zich aan grenzen vast, zoals in het kunstwerk ‘Human Boundaries’ van de Haagse kunstenaar Harold de Bree. De ijzeren stekels van de wachttoren zijn in huidskleuren geschilderd. 

Wie tijdens de route van het pad afwijkt richting de binnenstad, komt een kunstwerk tegen dat sinds deze maand op het Gerecht-plein staat. De houten constructie van de Japanse Sachi Miyachi combineert elementen van een Japans huis met de vele ramen van het Leidse gerechtsgebouw. Het kunstwerk brengt culturen samen en past zo op zijn eigen manier bij het thema ‘grenzen’. 

De routebeschrijving en informatie over de kunstwerken zijn te downloaden op www.singelpark.nl. Per kunstwerk kunt u met uw mobiele telefoon een QR-code scannen om informatie over het kunstwerk te lezen.

Ook de jaarlijks terugkerende kunstmanifestatie Beelden in Leiden staat dit jaar op de agenda. Deze jubileumeditie opent op 20 mei met werk van onder meer Vibeke Mascini, Riet Wijnen en Maud van den Beuken. Meer info: www.beeldeninleiden.nl.

Hoofdbeeld: Harold de Bree, ‘Human Boundaries’, 2020