25 april 2022

Op de wanden van een fabriekshal op het Westergasterrein in Amsterdam komt de wondere wereld van Gustav Klimt tot leven. Het Franse bedrijf Culturespaces maakt sinds 2018 tamelijk spectaculaire lichtinstallaties op verschillende plekken in de wereld gebaseerd op werk van onder anderen Van Gogh, Monet en Dalí.
In de digitale tentoonstelling ‘Gustav Klimt, goud en kleurrijk’ trapt de nieuwe Amsterdamse locatie Fabrique des Lumières af met het gehele oeuvre van Klimt, waaronder zijn muurschilderingen in het Kunsthistorisch Museum in Wenen. Via projectie verschijnen Klimts charmante en statige vrouwen op de bakstenen muren van de fabriekshal, badend in goud en luister. In een opeenvolging van verschijnen en verdwijnen laat de tentoonstelling zichzelf zien, zonder dat u zelf langs Klimts oeuvre hoeft te lopen.
Zijn schilderijen zijn opgeknipt en getransformeerd tot een bewegende presentatie van wel honderd projectoren. De originele schilderijen blijven natuurlijk onvervangbaar, maar onder begeleiding van de klanken van onder meer Mahler, Strauss en Beethoven wordt u voor even ondergedompeld in de schone wereld die Klimt ooit op doek heeft gevangen.

Foto: Culturespaces / Eric Spiller