Hoe lukte het de jonge Kees van Dongen (1877-1968), lefgozer uit Delfshaven, de complete Parijse avant-garde om zijn vinger te winden? Op die vraag wil de tentoonstelling Kees van Dongen – De weg naar succes een antwoord geven. Met niet veel meer dan een schetsboek en een krijtje als bagage vertrekt de ambitieuze tekenaar en schilder in 1899 naar Parijs. Hij barst niet alleen van het talent, maar ook van ondernemerszin. Al snel weet hij de juiste contacten te leggen, critici voor zich in te nemen en zijn werk op de juiste plekken te exposeren. Interessant te zien is hoe hij zichzelf presenteert met een fauvistisch zelfportret en zijn werk aanpast aan de wensen van de klant; het meest gedurfde werk is voor de ene galerie, het meer toegankelijke bewaart hij voor de andere. Het spanningsveld tussen commercie en artistieke eigenzinnigheid levert een verrassende blik op Van Dongens vroege oeuvre op.
Reacties op ‘Kees van Dongen: lefgozer in Parijs‘
Reageren? Reactie annuleren
Wellicht ook interessant om te lezen?
Erik SpaansRecensies
De geheimen van Jacobus Vrel
Jacobus Vrel wordt gezien als voorloper van wereldberoemde kunstenaars als Johannes Vermeer en Pieter de Hooch. De melancholische schilderijen waarmee deze mysterieuze schilder een cultstatus bereikte, zijn nu te zien in het Mauritshuis.
Noortje van BentumRecensies
Raar en eng, aaibaar en lief
Ze lijken net echt: de wonderlijke wezens van Patricia Piccinini. In de Rotterdamse Kunsthal stelt zij zich voor hoe mens, natuur en technologie samen een toekomst hebben.
Noortje van BentumTip van de week
Eindelijk weer een prachtige tentoonstelling bij Singer. Leuk om de «Grote Ogen» van Kees opnieuw te zien, maar geraakt en ontroerd werd ik vooral door zijn werken als tekenaar en illustrator. Soms alleen een paar strepen: wat een genie !
Wat een fantastische tentoonstelling. Een must om te zien!