Welke tentoonstellingen mag u niet missen, zo op de drempel van het oude en het nieuwe jaar? Museumtijdschrift zet de zes mooiste uit binnen- en buitenland op een rij, elke week twee.

Dale Chihuly met Tumbleweed. Tacoma Dome, Tacoma, Washington © Chihuly Studio

1. Licht in donkere dagen
De ingenieuze glassculpturen van Dave Chihuly zijn als massa’s opgezweepte lichtstralen. Ze fascineren door hun draaiingen, welvingen, bijzondere kleuren en door hun vaak grote formaat. In Groningen zijn nu zestien van zijn intrigerende installaties te zien, binnen én buiten het museum. Steevast weet de kunstenaar daarmee te verwonderen en te verwarren.

Chihuly, t/m 5 mei in het Groninger Museum, Groningen, MK geldig, www.groningermuseum.nl.

2. Grootmeesters van de Renaissance
Ze waren getalenteerde zwagers, Andrea Mantegna en Giovanni Bellini. Zeven jaar lang werkten ze samen en daagden ze elkaar uit tot experimenteren. Ze groeiden daarna uit tot grootmeesters van de Italiaanse Renaissance. De tentoonstelling in de National Gallery toont de heldere kunstwerken van deze twee vijftiende-eeuwse schilders, maar werpt ook licht op hun leefomgeving.

Mantegna and Bellini, t/m 27 januari in de National Gallery, Londen, toegang £ 14,00 (ma-vr) / £ 16,00 (za-zo), www.nationalgallery.co.uk.

Giovanni Bellini, ‘The Presentation of Christ in the Temple’, ca. 1470–75, © Fondazione Querini Stampalia Onlus, Venetië.