Welke tentoonstellingen mag u niet missen, zo op de drempel van het oude en het nieuwe jaar? Museumtijdschrift zet de zes mooiste uit binnen- en buitenland op een rij, elke week twee.

Beeld: Jan Sluijters, ‘Larens Landschap’, 1910.

3. Wervelend feest
Uitbundig dansende vrouwen en uitbarstingen van kleurig licht: het vroege werk van Jan Sluijters is als een wervelend feest. Zo’n beetje alles wat er aan reuring in een stad als Parijs te vinden was, schilderde hij. In het Noordbrabants Museum is naast zijn werk ook dat van tijdgenoten als Van Dongen, Matisse en Braque te zien.

Jan Sluijters. De wilde jaren’, t/m 7 april in het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch, MK geldig, www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Beeld: Henri Rousseau, ‘Le lion, ayant faim, se jette sur l’antilope’, 1898-1905, Fondation Beyeler, Riehen/Basel, Sammlung Beyeler, foto: Robert Bayer, Basel.

4. Geschilderde jungle
Nu de natuur overal ter wereld wordt bedreigd, laat Kunsthalle Schirn zien hoe elke tijd en elke cultuur denkt over de wildernis. Dat varieert van de naïef geschilderde groene jungle van Henri Rousseau uit 1898, tot foto’s uit 2007 door de Zuid-Afrikaanse Pieter Hugo van gemuilkorfde hyena’s die als afschrikwekkend huisdier worden gehouden.

Wildnis’, t/m 3 februari in Schirn Kunsthalle, Frankfurt, toegang € 9,00, www.schirn.de