Welke tentoonstellingen mag u niet missen, zo op de drempel van het oude en het nieuwe jaar? Museumtijdschrift zet de zes mooiste uit binnen- en buitenland op een rij, elke week twee.

Gebedenboek van Maria van Gelre

5. Máxima van de Middeleeuwen
Sinds eind november is er een tweede reeks pagina’s te zien uit het schitterende gebedenboek van Maria van Gelre (1380-1429), met verluchtingen in goud en heldere kleuren, pronkstuk op de naar haar genoemde tentoonstelling in Nijmegen. Daar zijn verder nog kledingstukken, sieraden en documenten van deze ambitieuze vrouw, die ook op het politieke toneel haar mannetje stond.

Ik, Maria van Gelre’, t/m 6 januari in Museum het Valkhof, Nijmegen, MK geldig, www.museumhetvalkhof.nl

6. Kunstzinnig spinnenweb
Tomás Saraceno is bepaald niet bang voor spinnen: integendeel, hij werkt met ze samen als waren het collega’s. Zo heeft hij in het Parijse Palais de Tokyo het spinnenweb van een zwarte weduwe opgeblazen tot gigantische proporties en nagebouwd met elastische draden. Ook organiseert hij ‘jamsessies’ met levende spinnen, door de vibraties van hun web te versterken.

Tomás Saraceno

On air. Carte Blanche à Tomás Saraceno’, t/m 6 januari in Palais de Tokyo, Parijs, toegang € 12,00, www.palaisdetokyo.com