Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift wekelijks aandacht aan buitenkunst in uw buurt!

Doorgaans sta je er niet bij stil, maar ook buiten barst het van de kunst. Ik kan met gemak 10 kunstwerken bedenken, die met enige slingerroute dagelijks aan mij voorbijtrekken. Die kunstwerken, van het standaardgezinnetje van Paul de Reus en het ietwat verscholen nijlpaard van Tom Claassen in mijn woonomgeving, tot de muurschildering van Fefe Talavera op weg naar kantoor, bieden een dagelijkse portie voedsel voor oog en ziel. Om het nijlpaard te zien, in het water bij een sluisje, moet je moeite doen, maar dat het beest daar dag en nacht ligt om de bewoners van mijn nieuwbouwwijk eraan te herinneren dat er al leven was ver voordat zij het gebied kwamen bevolken, doet mij goed. De niet te missen muurschildering van Talavera met zijn opvallende kleuren tovert elke dag een glimlach op mijn gezicht.

   

Li: Tom Claassen, ‘Hippo’, 2004, Vennepluimstraaat, Amsterdam. Re: Fefe Talavera, ‘The Mask’, 2012, Hoogte Kadijk, Amsterdam.

Rond ons kantoor, bij het Waterlooplein in Amsterdam, staan de nodige herdenkingsmonumenten, van de Dokwerker van Mari Andriessen ter herinnering aan de Februaristaking tot het Auschwitzmonument van Jan Wolkers in het Wertheimpark. Die doen je beseffen hoe dun en kwetsbaar het laagje beschaving eigenlijk is, in wat voor aangename samenleving wij leven zelfs in coronatijd. Verbazingwekkend, hoeveel verschillende betekenissen en emoties kunst in de openbare ruimte kan hebben of bij de passant teweeg kan brengen. Er was een tijd dat Nederland zijn openbare ruimte ruimhartig van kunst liet voorzien. Daarvan plukken we nog elke dag de vruchten. Welke kunstwerken uit uw dagelijkse omgeving bieden u troost, reflectie of plezier?

Marina de Vries

Dit is aflevering 1 van een wekelijkse serie, die deze zomer elke maandag zal verschijnen. Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Eerste deadline: lever uw ‘kunst in de buurt tip’ aan vóór maandag 8 juni bij museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.

Hoofdbeeld: Paul de Reus, ‘Familie’, 2008, Theo van Goghpark, Amsterdam (alle foto’s: Marina de Vries)