25 mei 2021

Met de grootste collectie kunst in de openbare ruimte van Nederland en diverse kunstroutes, komt Rotterdam nog een keer aan bod als tip. Ditmaal is het thema van de wandeling ‘kunst gemaakt door vrouwen’.
De route begint met de imposante stalen ‘Vlecht’ (2020) van de Griekse beeldhouwer Kalliopi Lemos. Het afgeknipte stuk haar symboliseert het rebelleren tegen de status quo en het afzetten tegen vrouwelijke schoonheidsidealen. Verder leidt de elf kilometer lange route u onder veel meer langs een gigantische verloren parelketting in Het Park, evenals het krachtige Wilhelmina-beeld van Charlotte van Pallandt en een monument voor de Rotterdamse schrijver Anna Blaman in de vorm van haar favoriete vervoersmiddel: de motor.
De kunstwerken binnen het thema zijn niet specifiek activistisch of feministisch, maar wel uitgesproken vrouwelijk. De gedeelde factor ‘gemaakt door een vrouw’ zorgt voor een diverse en afwisselende verzameling objecten gemaakt in de afgelopen zeventig jaar.
Het is een flinke wandeltocht door diverse wijken, waarbij de verschillende architectonische stijlen van de stad goed naar voren komen. Voor de minder geoefende wandelaars is het aan te raden de (huur)fiets te pakken en zo deze kunstroute te volgen. 

De plattegrond en de wandelroute zijn te vinden op de website van Art Index Rotterdam.

Madeleine Berkhemer, ‘De verloren parel’, 2015

Hoofdbeeld: Kalliopi Lemos,De vlecht’, 2020, foto: Anna Janssen