27 september 2022

Je zou het iedere stad wensen: een aantal topwerken uit het plaatselijke museum met de mooiste collectie opblazen tot reuzenformaat en er een aantal muren mee decoreren. Dat deed Museum Arnhem, dat ten tijde van zijn honderdjarige bestaan vanwege verbouwing was gesloten, maar nu weer open is.

Muurschildering ‘Wilma met Kat’ van De Strakke Hand, foto: Marlies Spijker

Vier werken uit de collectie zijn een nieuwe levensfase ingegaan als giga muurschildering. Het gaat om Wilma met kat (1940) van Carel Willink, Stilleven met cello (1924) van Raoul Hynckes, het zelfportret van de Molukse schilder Henk Mual (1957) en Stilleven met bloemen en vruchten (1927) van Charley Toorop (bruikleen van Kunstmuseum Den Haag). Die zijn door schilderscollectief De Strakke Hand met veel flair op de blinde muren van een viertal woonblokken geschilderd. De laatst voltooide is de bloem- en fruitschildering van Toorop op de kruising van de Roggestraat en de Looierstraat, de eerste is het werk van Willink in de Utrechtsestraat, tussen station en museum. Om langs te wandelen liggen de muurschilderingen wat ver uit elkaar, een (OV-)fiets is raadzaam. Kijk voor meer informatie op de website van Museum Arnhem.

Ook in Den Haag is recentelijk een viertal muurschilderingen verschenen, van topstukken uit het Mauritshuis, door street artists geïnterpreteerd. Een vijfde volgt.

‘Stilleven met cello’ aan de Voetiuslaan, foto: Robert Oosterbroek