18 januari 2022

De Noorse schilder Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) reisde van Noorwegen naar Lapland, München, Den Haag en Parijs om op Vlieland te eindigen. In de roman ‘De zee, de zee alleen’ beschrijft Tineke Hendriks haar bijzondere leven. U leest, vanuit Betzy’s oogpunt, hoe zij tijdens haar reizen haar schilderkunst en fascinatie voor zeegezichten ontwikkelde. Een bijzonder moment is wanneer Betzy in Den Haag Hendrik Willem Mesdag ontmoet en hij haar als leerlinge de kunst van het marineschilderen bijbrengt. Wanneer ze op het strand van Scheveningen staat en voor het eerst kijkt naar de Nederlandse zee, ontdekt ze toch verschillende tinten blauw en violet tussen al het grijs van de hemel en de kust.
Na haar omzwervingen vestigt zij zich samen met haar man Gooswinus Akersloot op Vlieland. Ook hier maakt zij bijzondere werken, zoals de zeppelins die over het eiland vliegen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar, ter gelegenheid van het honderdste sterfjaar van de schilder, vinden er in Museum Tromp’s Huys verschillende tentoonstellingen en activiteiten plaats. Houd de website van het museum in de gaten voor meer informatie.

Tineke Hendriks, ‘De zee, de zee alleen’, Uitgeverij Orlando, 286 blz.; €23,99; ISBN: 978 90 831468 8 1.

In Museum Tromp’s Huys, het voormalig woonhuis en atelier van Betzy Akersloot-Berg op Vlieland, zijn de schilderijen en tekeningen van de bijzondere zeeschilder te bewonderen.

Hoofdbeeld: Betzy Akersloot-Berg, ‘Zeppelins boven Vlieland’, ca. 1916