3 januari 2023

Uitwaaien met een stadswandeling én spectaculaire kunst bekijken? In Amsterdam en Utrecht zijn deze maand de lichtkunstfestivals Amsterdam Light Festival en I Light U in de avonduren te bewonderen.

Peter Vink, ‘Bridge 242’, foto: Janus van den Eijnden

In Amsterdam heeft u de keuze: vaar langs alle kunstwerken in een rondvaartboot door de grachten of leg de route te voet af onder begeleiding van een gids of digitale routekaart. Met het thema ‘Imagine beyond’ laat de vaak surrealistische aanblik van de werken, die opvallend afsteken in de donkere stad, u verder kijken dan het bestaande. Niets is wat het lijkt en alles kan plotseling veranderen, zoals bij het Nemo Science Museum, waar licht in een omgekeerde waterval omhoog lijkt te stromen.
Amsterdam Light Festival, t/m 22 januari, diverse locaties in het centrum

Sedemminut, ‘For Peace’, foto: I light U

Door de kunstwerken van I Light U wordt het Utrechtse stationsgebied letterlijk uitgelicht, zoals met talloze rennende poppetjes op de Rijnkade van de Slowaakse kunstenaar Sedemminut of de gigantische schemerlampen op de Croeselaan van het Franse kunstenaarsduo Tilt. ‘Homecoming’, over thuis en thuiskomen, is het thema dat de werken grofweg verbindt. Bonfire van het Nederlandse kunstenaarsduo Front404 is er om mensen samen te brengen. Hoe meer mensen zich verzamelen bij deze lichtsculptuur, hoe feller het ‘vuur’.
I Light U, 6 t/m 29 januari, diverse locaties in het stationsgebied