19 mei 2022

In de beeldentuin van het vernieuwde Museum Arnhem geven kunstenaar Thijs Biersteker en botanicus Stefano Mancuso de natuur een stem. In het werk ‘Voice of Nature’ maken sensoren rondom een beuk inzichtelijk hoe klimaatomstandigheden als het CO2-gehalte en de bodemtemperatuur de groei van de boom per seconde beïnvloeden. Hierdoor is het effect van klimaatopwarming te zien vanuit het oogpunt van de natuur zelf.

Thijs Biersteker, ‘Voice of Nature’, 2022, foto: Marloes Tange

Zulke verrassende perspectieven zijn kenmerkend voor de nieuwe koers van Museum Arnhem. Na vijf jaar verbouwen opent het museum met drie tentoonstellingen waarin maatschappelijk engagement en meerstemmigheid centraal staan. Het heeft geen permanente opstelling meer, maar verweeft de vaste collectie in tijdelijke exposities om werken steeds vanuit een andere invalshoek te belichten. Zo hangen in ‘Tenminste Houdbaar Tot’ traditionele jachtstillevens naast een koptelefoon gemaakt van twee vogels. In beide gevallen worden dieren gepresenteerd als commerciële producten. Op deze manier legt het museum onverwachte connecties tussen oud en nieuw, werken onderling en tussen kunst en de wereld om ons heen. Hierdoor blijf je als bezoeker nieuwsgierig naar wat zich om iedere volgende hoek bevindt. Dwalend door ruime zalen met grote ramen biedt Museum Arnhem rust en nieuwe inzichten – met daarnaast een prachtig uitzicht.

Naast ‘Tenminste Houdbaar Tot’, zie agenda, zijn de andere twee openingstentoonstellingen: ‘Van Links Naar Rechts, Een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme’ en ‘Open’, zie agenda.

Zaaloverzicht ‘Van Links Naar Rechts’, foto: Jannes Linders