Een verzameling servies, ieder stuk keurig voorzien van de naam van de eigenaar. Ergens doet het denken aan de gedeelde keuken van een studentenhuis, maar deze schalen zijn gemaakt van roodbruin aardewerk en zo’n tweeduizend jaar oud.

Ze waren van Romeinse soldaten die langs de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk bewaakten. Aan de hand van zulke archeologische vondsten maakt het Limburgs Museum in Venlo het dagelijks leven in dit grensgebied tastbaar.

Stenen hoofd, bekend onder de naam ‘Dame Voerendaal’. Voerendaal. 175-200 na Chr., bruikleen Centre Céramique Maastricht

Zo zien we verder bijvoorbeeld een loden plaatje waarop ruziënde Romeinen verwensingen schreven. Zulke vervloekingstabletten werden vervolgens weggegooid of ergens verstopt waar niemand bij kan, zoals in diep water. Bezoekers met een gekoesterde wrok kunnen ter plekke gebruik maken van een digitale vervloekingsput.

Op de tentoonstelling ‘Oevers vol Romeinen’ valt genoeg te zien, doen en leren voor de hele familie. De belangrijkste les: eigenlijk waren die Romeinen zo raar nog niet.

Alle foto’s: Marloes Tange