27 april 2021

Van een virtueel metronetwerk tot een lichtgevend zebrapad… Het klinkt futuristisch, maar de kunstroute ‘Kunst in de openbare ruimte in de jaren negentig’ neemt u juist twintig jaar mee terug in de tijd. In het centrum van Tilburg komt u voornamelijk kunstwerken tegen waarbij gebruik is gemaakt van media als film, geluid en licht. Zo bedacht kunstenaar Marry Overtoom in 1996 een simpele, maar effectieve illusie bij de Tilburgse stadskantoren. Vier vitrines bevatten een plattegrond voor een niet-bestaand metronetwerk. Wie op de luchtroosters voor de vitrines stapt, voelt de wind, hoort rumoer en merkt een trilling, alsof er ondergronds metro’s voorbij suizen.
Ook ‘Tivoli Tune’, ontworpen door Hans Muller, speelt in op meerdere zintuigen. Voor dit kunstwerk gaat u naar binnen bij Parkeergarage Tivoli. Het geluid van een accordeon begroet elke auto bij binnenkomst, waarna blauwe lampen een lichtgevend zebrapad creëren. Voor iedereen die behoefte heeft aan een langere route: buiten het centrum bevinden zich nog zestien kunstwerken. Beeldhouwwerken, geschilderde portretten en lichtinstallaties laten zien hoe gevarieerd de kunst in de jaren negentig was.

De plattegrond en meer informatie over de kunstwerken zijn te vinden op de website van Kunst in de Openbare Ruimte van Tilburg.

N.B. Het accordeongeluid is momenteel helaas niet te horen, omdat het werk wacht op restauratie.

Beeld: Hans Muller, ‘Tivoli Tune’, 1996