15 maart 2021

Met het voorjaar in aantocht wordt het binnen zitten steeds minder aantrekkelijk. Gelukkig is er buiten meer kunst te vinden dan u zou denken. Stap op de (OV-)fiets en volg bijvoorbeeld deze kunstroute langs vijftien kunstwerken door Amsterdam-Osdorp. 

Op de website van Public Art Amsterdam vindt u een kaart met de locaties van de kunstwerken. Maar pas op, er is geen vaste route! Een tip: start de route bij het kunstwerk ‘Senza Parole’ van Bert van Loo, dat zich aan de rand van het winkelcentrum bevindt. Vanaf daar is het een ontdekkingsreis door een levendige woonwijk, op zoek naar de bijzondere kunstwerken.
Op de website vindt u bij elk kunstwerk een verhaal en een korte podcast, wat de kunstwerken, die soms onbeduidend lijken te zijn, een onverwachte verdieping geeft. Zo lijkt het Monument van de Vrede in de Hoekenesgracht eerder een broedplek voor vogels te zijn, dan een monument voor de jaarlijkse Dodenherdenking, waarvoor het in 1986 door Heppe de Moor werd gemaakt. Hoewel het werk zijn originele functie heeft verloren, heeft het zijn betekenis behouden: ‘Een spiegeling van de samenleving zonder oorlog’.

Hoofdbeeld: Heppe de Moor, ’Monument voor de Vrede’, 1986, foto: Public Art Amsterdam