1 februari 2021

In de stedelijke jungle van Utrecht is een hoop avontuur te beleven, zelfs tijdens een lockdown. In plaats van wilde dieren spotten gaat u op zoek naar sporen van de beroemde De Stijl-architect Gerrit Rietveld. Gewapend met de routekaart van het Centraal Museum kunt u tijdens een wandeling van vijf kilometer zes door hem ontworpen huizen én zijn voormalige meubelwerkplaats bewonderen. 

Niet elk huis is meteen herkenbaar als zijnde van Rietveld. Zo is huis Muus aan de Breitnerlaan van donkere baksteen en lijkt het op het eerste gezicht een normale woning uit de jaren vijftig. Van dichterbij blijken alle vier de kanten van het huis een uniek aanzicht te hebben. Rechts leidt een trap naar de voordeur. De architect koos voor een souterrain boven straatniveau, waardoor de trap nodig was om de verhoogde begane grond te bereiken. De achterkant van het huis kijkt uit op de Kromme Rijn en heeft een terras en balkon om maximaal te kunnen genieten van het uitzicht. 

Zijaanzicht Huis Muus, 1959

De chauffeurswoning die Rietveld ontwierp voor de opdrachtgever, Hendrik Van der Vuurst de Vries, heeft daarentegen duidelijke overeenkomsten met de stijl van het karakteristieke Rietveld-Schröderhuis. Het grijze huis met rode deur heeft een gevelpatroon met horizontale en verticale lijnen, waardoor het net als het Rietveld-Schröderhuis spannend en modern oogt.

De Rietveldroute is via de website van het Rietveld-Schröderhuis gratis te downloaden.
De basisroute begint en eindigt bij het Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht. Daarnaast kunt u de hoofdroute uitbreiden met een (fiets)route van nog eens vijf kilometer!

Hoofdbeeld: Chauffeurswoning, 1927. Alle foto’s: Déjanne Kolenbrander