Aankomend weekend, op zaterdag 10 en zondag 11 september, vindt de Open Monumentendag plaats. Met duizenden opengestelde monumenten betekent dat ook dit jaar weer keuzes maken tussen kastelen, poldermolens, stadspaleizen, tuinen, watertorens en alles daartussenin. De redactie bundelde enkele verrassende tips voor een monumentaal weekend.

De Kluis bij Schin op Geul, foto: Natuurmonumenten

Paleis Kneuterdijk, Den Haag
Na twee jaar van virtuele rondleidingen opent de Raad van State het Paleis Kneuterdijk weer voor publiek. Neem een kijkje in deze voormalige woning van koning Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna en bezoek de indrukwekkende balzaal en de Gotische zaal. In de Franse tuin is een expositie te zien van diverse bronzen beelden.
Zaterdag 10-16.30 uur
Zondag 10-16.30 uur

Kluis, Schin op Geul
Wie bekend is met het Zuid-Limburgse Heuvelland, kent wellicht de Kluis net buiten Schin op Geul: een eenvoudige woning met eenmansklooster, waar tussen 1687 en 1930 zestien kluizenaars – vaak jarenlang – hebben gewoond. Tijdens Open Monumentendag kunt u de mystieke Kluis gratis bezoeken onder leiding van een gids. Reserveren is noodzakelijk en het aantal deelnemers is beperkt, dus geef u snel op via de website van Natuurmonumenten.
Zaterdag 10-16.30 uur
Zondag 10-16.30 uur

Voormalige rechtbank, Amsterdam
Deze voormalige rechtbank, tussen 1972 en 1975 gebouwd naar het brutalistische ontwerp van architect Ben Loerakker, was een van de eerste gebouwen in het gebied dat bekend is geworden als de Zuidas. Op deze locatie hebben spraakmakende rechtszaken plaatsgevonden, zoals de rechtszaak tegen Geert Wilders en de behandeling van de moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn. Vanaf 2025 gaat deze betonnen kolos een nieuw museum huisvesten met de kunst van de Hartwig Art Foundation. Voor het zover is kunt u dit gebouw nu al van binnen bekijken, waaronder enkele zeer in het oog springende details zoals de spectaculaire kolommenstructuur en maar liefst veertig wandtapijten van Joost van Rooijen.
Zaterdag 10-17 uur
Zondag 10-17 uur

Tuinen van Marxveld, Vollenhove
Altijd al eens de historische Tuinen van Marxveld van havezate Marxveld in Vollenhove willen bezoeken? Begin 2021 moesten de vier tuinen uit verschillende tijdvakken sluiten voor het publiek. Speciaal voor Open Monumentendag is de tuin weer eenmalig te bezichtigen.
Zaterdag 10-16.30 uur

Kijk voor het volledige programma op www.openmonumentendag.nl