29 november 2021

Wanneer u een deur opent in de Ovale Zaal van het Teylers Museum, staat u vanaf zondag 5 december plotseling in het voormalig woonhuis van zijdehandelaar en verzamelaar Pieter Teyler (1702-78). Na zijn dood gaf Teyler aan vijf vrienden de opdracht een stichting op te zetten om de kennis over wetenschap en kunst te bevorderen. Hierop werd de bekende Ovale Zaal in zijn achtertuin gebouwd, als centrum voor kunst en wetenschap. Het vormde het begin van wat later uitgroeide tot het grotere museum.

Ovale Zaal, foto: Studio Johan Nieuwenhuize

Vanaf nu is dus, na jaren van restauratie, ook het voormalige woonhuis van de oprichter van het museum open voor bezoekers. Vier woonhuizen en drie binnenplaatsen zijn gerestaureerd en als bezoeker bent u te gast in de ‘machinekamer’ van het museum, hier woonden de vroegere directeuren en werden de plannen gesmeed. Nog steeds wordt het huis voor verschillende doeleinden gebruikt. Bijzonder om te bekijken is de miniatuurversie van het woonhuis zoals dat er in 1778 uitzag. Door om dit poppenhuis heen te lopen en naar binnen te gluren, krijgt u een goed beeld van het mooie interieur en de omvang van de plek waar de verlichtingsidealen van Teylers Museum tot bloei zijn gekomen. 

* De begane grond van het huis is vrij te bezoeken voor bezoekers van het museum. De eerste verdieping kunt u alleen met een groepsbezoek bekijken. 

Studievertrek, foto: Sanci Koper