Bent u op zoek naar kunst dicht bij huis? Niet alleen in musea en op straat, ook via het internet kunt u de mooiste kunstprojecten beleven. Vandaag geven wij opnieuw een thuistip, deze keer een podcast over het aangrijpende project Jan & Christina van de geëngageerde fotograaf Jan Banning. Over onrecht, volharding en doorzettingsvermogen in een Amerikaanse vrouwengevangenis.

De gelauwerde fotograaf Jan Banning (1954) bijt zich vaak jaren vast aan één bepaald onderwerp. Bekende fotoseries van hem zijn ‘Comfort Girls’, portretten van Indonesische vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot prostitutie gedwongen werden door het Japanse leger, en ‘Traces of War’, waarvoor hij overlevenden van de Birma- en Pakanbaroe-spoorwegen fotografeerde.

In 2018 begint hij zich tijdens een sabbatical zich af te vragen wat hij nou wérkelijk heeft veranderd in de wereld. Hij neemt zich voor om zich vanaf nu in te zetten voor één persoon, Christina Boyer. Hij leerde deze vrouw vijf jaar ervoor kennen tijdens zijn project ‘Law & Order’, toen hij uitzocht wie de gevangenen in de Amerikaanse vrouwengevangenis Pulaski State Prison zijn en waarom ze vastzitten. Boyer heeft levenslang omdat ze ervan wordt beschuldigd op 14 april 1992 haar driejarige dochtertje Amber te hebben vermoord, maar zegt zelf onschuldig te zijn. Banning bestudeerde haar dossiers, raakte overtuigd van haar onschuld en zet zich sindsdien fulltime in om haar vrij te krijgen.  

Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid werd hij een jaar lang gevolgd door journalist Katinka Baehr. Het resultaat is de onthutsende NTR-podcastserie Jan & Christina, waarin Banning de werking van het Amerikaanse rechtssysteem onthult en Boyers aangrijpende levensverhaal omzet in een fotografieproject. Voorjaar 2021 verschijnt het fotoboek Christina’s Case, dat hij samen met Boyer maakte en ook haar persoonlijke notities bevat over haar heftige leven.  

De driedelige podcastserie is te beluisteren via https://www.nporadio1.nl/podcasts/jan-christina.