8 februari 2021

Wist u dat er ooit kolossale wandtapijten in de Sixtijnse Kapel in Rome hingen? Op de website van het Victoria & Albert Museum in Londen zijn nu de ‘kartons’, schetsen op papier, te zien die Raphael hiervoor ontwierp.

Toen Leo X in 1513 tot paus werd gekozen, was alleen op het onderste gedeelte van de wanden van de kapel nog ruimte voor decoratie. In 1515 stelde hij Raphael aan om een programma voor de wanden te ontwerpen met als thema ‘de levens van de apostelen Petrus en Paulus’ zoals beschreven in ‘Handelingen van de Apostelen’.

Sinds 1932 hangt de tapijtreeks in de Pinakotheek van de Vaticaanse Musea. Alleen tijdens uitzonderlijke gelegenheden worden de werken overgebracht naar de Sixtijnse Kapel.

De Sixtijnse Kapel met daarin de wandtapijten van Raphael, foto: Chywe DaVinna

Op de website leest u hoe Raphael een realistische stofuitdrukking creëerde en hoe de wevers (waaronder Pieter van Aelst) soms zijn ontwerp aanpasten. Ook kunt u de kartons tot in het kleinste detail bekijken. Selecteer per karton afwisselend de verflaag, de ondertekening en de oppervlaktestructuur. Scroll door de verschillende opties en zie hoe de tekeningen tot leven komen!

De kartons zijn te bekijken via de website van het Victoria & Albert Museum in Londen. 

Hoofdbeeld: Raphael, ‘De wonderbaarlijke visvangst’, ca. 1515-16, collectie Royal Collection Trust / Her Majesty Queen Elizabeth II, foto: Victoria & Albert Museum