20 december 2021

Thuistip
Had u zich ook zo verheugd op museumbezoek tijdens de feestdagen? Helaas. Maar we houden de moed erin en laven ons wederom aan online verhalen. Zoals die van het Rijksmuseum, korte verhalen verteld door tal van conservatoren, senior en junior, vanuit de huiskamer, in het Engels. Zo vertelt Pieter Roelofs over het vrolijke huisgezin van Jan Steen, dat eigenlijk een afschrikwekkend tafereel verbeeldde, met als oproep: geef nou eens het goede voorbeeld, rook en drink wat minder. Maaike Rikhof vertelt over het prachtige ‘Portret van een jonge vrouw’, waarschijnlijk een Italiaanse immigrante in Parijs, geschilderd door Thérèse Schwartze, in 1896 de eerste vrouw die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook bovenstaand beeldschoon bloemstilleven van Rachel Ruysch wordt in het zonnetje gezet. Het vergt wat bladeren en zoeken op de website, maar Rijksmuseum stories, waaronder RijksmuseumFromHome, biedt allerlei mooie en troostrijke verhalen voor thuis.

Kijken: het vrolijke huisgezin; portret van een jonge vrouw; bloemstilleven.

Hoofdbeeld: Jan Steen, ‘Het vrolijke huisgezin’, 1688; beeld: Rachel Ruysch, ‘Stilleven met bloemen in een glazen vaas’, ca. 1690/1720, beide collectie Rijksmuseum