17 januari 2022
De musea zijn gesloten, maar gelukkig zijn er genoeg online kunstdocumentaires te bekijken. De Close Up-documentaires van Avro Tros zijn een oneindige bron om uit te putten. Museumtijdschrift zet er drie op een rij die zeker de moeite waard zijn te kijken. Alle documentaires zijn te vinden op NPO Start.
Monobloc – Hoe een plastic stoel de wereld veroverde
Helaas is de tentoonstelling ‘Stoel neemt stelling’ in het Centraal Museum, waar de Monobloc ook een grote rol in speelt, uitgesteld. Om toch wat meer te weten te komen over de plastic terrasstoel die op elke straathoek te vinden is, kunt u kijken naar de documentaire ‘Monobloc – Hoe een plastic stoel de wereld veroverde’. Wist u dat de stoel oorspronkelijk als elegant jaren-zeventigmodel was bedoeld? De documentaire neemt u mee over de wereld, van het Vitra Design Museum in Zuid-Duitsland naar Oeganda, om uit te zoeken hoe deze klassieker is uitgegroeid tot het meest verkochte meubelstuk ter wereld.
Barbara Hepworth – A life in sculpture
“Ik, de beeldhouwer, ben het landschap.” De Engelse kunstenaar Barbara Hepworth (1903 – 1975), die deze woorden sprak, geldt als een van de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw. Haar organische sculpturen staan verspreid in tuinen en musea over de hele wereld. De documentaire ‘Barbara Hepworth – A life in sculpture’ neemt u mee in haar leven in Yorkshire, Londen, Rome en Cornwall en hoe zij dat leven beeldhouwde. Vanaf 28 mei kunt u haar werk in de Rijksmuseumtuinen bewonderen.
Harry Gruyaert – Fotograaf
De Vlaamse fotograaf Harry Gruyaert (1941) trekt eind jaren zestig de wereld in met zijn camera en ontwikkelt zich tot de pionier van de kleurenfotografie in Europa. In de documentaire ‘Harry Gruyaert – Fotograaf’ komt zijn sterke karakter duidelijk naar voren. De zwart-witbeelden van zijn dochters ontroeren en de kleurenfoto’s van Parijs, New York en Casablanca laten zijn vrije en eigenzinnige manier van werken zien.