4 mei 2021

Beeldhouwwerken of lichtkunst, zeventiende- of twintigste-eeuws; langs de rand van de Groningse binnenstad is van alles wat te vinden. Samen vertellen de kunstwerken het verhaal van Groningen en haar inwoners. Als u met de trein in de stad aankomt, loopt u meteen onder het eerste kunstwerk door. In de stationshal, gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw, begroet de Stedenmaagd op gevleugelde wielen de arriverende reizigers.

Giny Vos, ‘Second Thought’, 2008, foto: Harry Fierkens

In de fietsenstalling vlak buiten het station is een kunstwerk van ruim een eeuw later te vinden van Giny Vos, ‘Second Thought’. Aan het plafond hangt een sneeuwhuis waarin om de twee minuten het station te zien is, voor het weer verdwijnt onder de sneeuw.
Tijdens de route, die langs de westkant van het centrum loopt, maakt u een reis door de tijd. Wandel langs de stadstuin ‘Een oase in de stad’, bedacht door kunstenaar Noud de Wolf in 1999, via een nors ogende gevelsteen uit 1626 naar Willem Valks sculpturen van een koopvrouw, een scheepsbouwer, een visvrouw en een korendrager – beroepen die vroeger veel in de streek voorkwamen.
Aan het einde van de route mag u toch even het centrum in, om het borstbeeld van Aletta Jacobs te bewonderen. Fier staat het werk voor de ingang van de Rijksuniversiteit Groningen staat, waar zij tussen 1871 en 1879 medicijnen studeerde.

Voor de route en meer informatie: https://www.kunstpuntgroningen.nl/kunstroute/kunstroute-in-het-centrum-2/

Hoofdbeeld: Willem Valk, ‘Scheepsbouwer’, 1943, foto: Jenne Hoekstra