19 januari 2021

De kans is groot dat u ‘Kimono: Kyoto to Catwalk’ in het Londense Victoria & Albert Museum vorig jaar moest missen. Gelukkig is deze unieke expositie – de eerste in Europa over dit thema! – nu via video’s te bekijken op Youtube. Uit de tentoonstelling blijkt dat niet alleen Japanners kimono’s dragen. De traditie die in Japan begon, heeft zich in de loop van de zeventiende eeuw uitgebreid naar Nederland en daarna de rest van de wereld veroverd. Ook in deze tijd vormt de kimono nog steeds de inspiratie voor filmkostuums, extravagante mode-ontwerpen en de muziekindustrie. Daarom zijn in de tentoonstelling ook de originele kimono’s te zien die door acteurs in de Star Wars-films, Freddy Mercury en Madonna zijn gedragen.

In een vijfdelige reeks filmpjes neemt conservator Anna Jackson u mee door de tentoonstelling. Ze bespreekt onder meer hoe de stijl van kimono’s vanaf de zeventiende eeuw voortdurend aan verandering onderhevig was. Wat bekende Japanse acteurs en iconische courtisanes droegen werd al snel een nieuwe trend. Daarnaast begonnen Japanse makers kimono’s te produceren naar Europese smaak en maatstaven. De traditioneel ogende kimono blijkt hierdoor een dynamisch kledingstuk dat meermaals in de geschiedenis de standaard heeft gezet in de modewereld. Met schitterende detailopnames van de decoratieve patronen! 

De tentoonstelling ‘Kimono: Kyoto to Catwalk’ was van augustus tot oktober 2020 te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen. Via Youtube kunt u de rondleiding volgen in een reeks van vijf delen van in totaal 30 minuten.

Hoofdbeeld: zaaloverzicht ‘Kimono: Kyoto to Catwalk’, foto: Callum Walker