Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen honderden musea hun virtuele poorten via de eigen website of Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer: een documentaire over ‘Christian Dior: Designer of Dreams’, een spraakmakende tentoonstelling die voor de opening al volledig was uitverkocht.

In 2017 organiseerde het Musée des Arts Décoratifs in Parijs een van de grootste en meest succesvolle modetentoonstellingen ooit: ‘Christian Dior: Designer of Dreams’. Het Victoria and Albert Museum in Londen nam de tentoonstelling een jaar later over en voordat de tentoonstelling überhaupt open was gegaan, waren alle kaarten uitverkocht. Voor iedereen die de tentoonstelling toen moest missen, heeft het modehuis een uur lange documentaire online gezet over de totstandkoming van de tentoonstelling.  

De geschiedenis van Dior begon natuurlijk bij Christian Dior zelf, maar het was Yves Saint Laurent, die op 21-jarige leeftijd aan het hoofd van het modehuis kwam te staan en in 1958 het merk redde van faillissement. Namen als Marc Bohan en Gianfranco Ferré komen langs en hun eigen toevoegingen aan het merk worden verklaard. Daarnaast komen ook de uitdagingen aan bod die bij het maken van een modetentoonstelling horen. Hoe bewerk je paspoppen om de exacte vorm van het kledingstuk terug te brengen? En hoe breng je het idee van een modeshow goed over op tentoonstellingspubliek?  

In 2021 opent Kunstmuseum Den Haag zijn eigen Dior-tentoonstelling met stukken uit ‘Designer of Dreams’, dus deze documentaire is een mooi voorproefje op wat ongetwijfeld een indrukwekkende expositie zal zijn. 

De documentaire is hier te bekijken.

Beeld: © Dior / Adrien Dirand