Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen honderden musea hun virtuele poorten via de eigen website of Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer: eindelijk een kans om de grotten van Lascaux vanuit uw luie stoel te bezoeken.  

Kunst bestaat al zo lang als de mensheid zelf. Een van de best bewaarde voorbeelden hiervan zijn de grotten van Lascaux, een gigantisch complex van ondergrondse tunnels en grotten die beschilderd zijn met ongeveer zesduizend figuren. De grotten bevinden zich in Zuidwest-Frankrijk en zijn naar schatting 17.000 jaar oud. De afbeeldingen zijn het werk van verschillende generaties en de precieze betekenis is moeilijk te achterhalen.  

De grotten waren tussen 1948-1955 voor het publiek te bezichtigen. Nadat de grotten dagelijks overspoeld werden door duizend bezoekers waren de tekeningen in extreem slechte staat. Daarna zijn de originele grotten nooit meer toegankelijk geweest voor publiek. Wel zijn er op 200 meter van de oorspronkelijke groep replica’s gemaakt die wel zijn te bezoeken.  

Nu we voorlopig nog even in eigen land moeten blijven, kunnen we de grotten zelfs virtueel bezoeken in een uitzonderlijk 3D-model. Hierin zijn de tekeningen bijzonder goed te zien en is de grootsheid en complexiteit van het geheel snel duidelijk. Daarnaast is er ook veel informatie te vinden over verschillende tekeningen en de grotten zelf. Met de talrijke onderdelen en vele wandschilderingen zou je de grotten van Lascaux kunnen zien als het oudste museum ter wereld. 

De grotten zijn virtueel te bezoeken via deze link.

Beeld: Simone Ramella via Flickr