Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen honderden musea hun virtuele poorten via de eigen website of Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer: tientallen hoogtepunten uit de westerse kunstgeschiedenis in één museum.

De kunstcollectie van Museum ThyssenBornemisza in Madrid is niet alleen de op een na grootste privéverzameling ter wereld, maar dient ook als prima crash course in de westerse kunstgeschiedenis. Het begon bij de zeer fortuinlijke erfenis die Heinrich Thyssen Bornemisza ontving van zijn vader, staalbaron August Thyssen (1942-1926). Hij zag zijn kans schoon om absolute topstukken van voornamelijk Italiaanse, Vlaamse en Nederlandse kunst uit de 13e tot de 18e eeuw aan te kopen. Na zijn dood spande Heinrichs zoon Hans-Heinrich zich in om de door de familie verspreide kunstwerken te verenigen en breidde de collectie vervolgens uit met vele stromingen uit de moderne kunst. Toen zijn huis in het Zwitserse Lugano al gauw te klein werd voor al die werken, besloot hij in 1992 een museum te openen in de ‘gouden kunstdriehoek’ van Madrid, dicht bij het Prado Museum en het Reina Sofía Museum. Een jaar later sloot hij een akkoord met de Spaanse staat en verkocht de verzameling in 1993 voor een vriendenprijs van 250 miljoen euro. Zijn huwelijk met de Spaanse aristocrate (en Miss Spanje in 1961) Carmen Cervera heeft hier ongetwijfeld invloed op gehad. 

Het museum is niet alleen beroemd om zijn collectie, ook het Madrileense neoklassieke pand zelf is het bekijken waard. Ook al moeten we het voorlopig doen met de virtuele tour die het nu museum aanbiedt, met de karakteristieke zalmroze muren (persoonlijk uitgekozen door mevrouw Cervera) en marmeren vloeren onderscheidt dit museum zich van alle andere.  

De collectie is chronologisch opgezet en start met de Middeleeuwen op de tweede verdieping. Daar stuit u meteen al op ‘De Annunciatie’ van Jan van Eyck en vanaf daar volgen er vele ontmoetingen met andere topstukken, denk aan Ghirlandaio’s portret van Giovanna degli Albizzi Tornabuoni, Caravaggio’s Heilige Catharina en de Venetiaanse stadsportretten van Canaletto. Dan door naar de eerste verdieping, met klinkende namen als Renoir, Degas, Gauguin en Van Gogh. Waarschijnlijk bent u nu al een hele poos aan uw scherm gekluisterd, maar ook op de gelijkvloers is het nog niet gedaan met de hoogtepunten. Picasso en Chagall ontbreken uiteraard niet, maar vooral uniek is de collectie Amerikaanse kunst van onder meer Edward Hopper (‘Hotel Room’), Roy Lichtenstein (Woman in Bath’) en Willem de Kooning (‘Red Man with Moustache’). 

Zaaloverzicht met Edward Hoppers ‘Hotel Room’

Hebben we het dan eindelijk gehad? Welnee, dit was alleen nog maar de vaste opstelling. In de kelder presenteert het museum tot eind mei een tentoonstelling over Rembrandt als portretkunstenaar. Maar liefst 39 van zijn portretten hebben de reis naar Madrid gemaakt, samen met andere bekende voorbeelden waaronder Bartholomeus van der Helst en Frans Hals. 

Klik hier voor de virtuele tour door de vaste opstelling.

Klik hier voor de virtuele tour door ‘Rembrandt and Amsterdam portraiture, 1590-1670’.

Dirck Santvoort, ‘De regentessen en binnenmoeders van het Spinhuis’, 1638, collectie Amsterdam Museum