Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen honderden musea hun virtuele poorten via de eigen website of Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer doen we mee aan twee uitstekende online rondleidingen in de National Gallery of Art in Washington.  

De National Gallery of Art in Washington biedt een van de meest uitgebreide en informatieve online rondleidingen. Er is een tekeningententoonstelling over Raphael en zijn tijdgenoten te zien, maar het hoogtepunt is toch wel ‘Degas at The Opéra’, met zijn wereldberoemde werken geïnspireerd op opera- en balletvoorstellingen.
De tentoonstelling leidt de bezoeker langs de door Degas geportretteerde dansers, muzikanten en zangers van het opera en ballet. Degas kwam al vroeg in aanraking met muziek en componisten dankzij de wekelijkse muzieksalons die zijn vader organiseerde. Als kunstenaar wilde hij beweging en licht zo overtuigend mogelijk overbrengen, wat uitstekend paste bij de voorstellingen, waar balletdanseressen het toneel vullen onder kleurrijk licht terwijl de zaal in het donker gehuld is. Zijn fascinatie stopte niet bij het toneel zelf: zijn beroemde schilderij ‘De balletklas’ (1873-1876) is niet op de werkelijkheid gebaseerd, maar gebaseerd op schetsen die hij maakte van danseressen bij voorstellingen. De danslessen zelf mocht immers niemand bijwonen. 
Deze virtuele rondleiding geeft zowat meer informatie dan je bij een echt bezoek zou krijgen: elk werk heeft een naambordje, de audiotour staat in zijn geheel online en er zijn gratis lezingen over de tentoonstelling beschikbaar. Hoewel een virtuele tour nooit helemaal de echte ervaring kan nabootsen, komt de National Gallery met deze poging flink dichtbij. 

Edgar Degas, ‘De balletklas’, 1873-76, Musée d’Orsay, Parijs