Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen honderden musea hun virtuele poorten via de eigen website of Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer nemen we u mee naar de wereldberoemde Vaticaanse Musea, zonder ellenlange rijen, en de Sixtijnse Kapel voor uzelf!

De Vaticaanse Musea huizen een van de indrukwekkendste collecties ter wereld, met natuurlijk de Sixtijnse kapel en ‘De school van Athene’ (1509-1511) van Raphaël. Beide zijn in een virtuele tour te bewonderen, maar daar houdt het zeker niet op. Er worden maar liefst zeven online tours aangeboden.

De musea beheren ook een bijzondere collectie beeldhouwkunst waar je online eindelijk doorheen kunt wandelen. De ‘Braccio Nuovo (Nieuwe Vleugel), in de negentiende eeuw gebouwd voor de teruggekeerde roofkunst van Napoleon, en waarvan alleen de architectuur al de moeite waard is, bevat de beroemde ‘Augustus van Prima Porta’ (100 n. Chr.). Het twee meter hoge beeld benadrukt de goddelijke status van keizer Augustus, te zien aan zijn blote voeten en aan de cupido, die Augustus’ zogenaamde afstamming van de godin Venus verbeeldt.  

Ook het Pio-Clementino Museum, vernoemd naar de pausen Clemens XIV en Pius VI die het museum in de achttiende eeuw hebben gesticht, heeft een indrukwekkende collectie beeldhouwkunst. Daar staat onder meer de ‘Torso Belvedere’ (200 v. Chr.), hét beeld dat kunstenaars al eeuwen inspireert en inmiddels symbool staat voor klassieke schoonheid.