Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen meer dan vijfhonderd musea hun virtuele poorten via Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer nemen we u mee naar het Pergamonmuseum in Berlijn. 

Het Pergamonaltaar is hét topstuk van het Berlijnse Pergamonmuseum. Dit kolossale terras uit 180 v. Chr. was deel van de Akropolis van de stad Pergamon, tegenwoordig Turkije. Daar werd het gebouwd voor de Griekse goden Athene en Zeus. De sculpturenfries is een hoogtepunt uit de Hellenistische kunst en toont de strijd tussen de Giganten en de Olympische goden. Eind negentiende eeuw werd het altaar van Turkije naar Berlijn verplaatst en aldaar gereconstrueerd. 

Naast klassieke Romeinse en Griekse voorwerpen huist de collectie ook een grote hoeveelheid oude Germaanse artefacten, islamitische kunst en archeologische opgravingen uit het Midden-Oosten. Een indrukwekkend voorbeeld van dit laatste is de Isjtarpoort, de achtste stadspoort van Babylon. Deze werd in 575 v. Chr. gebouwd door Nebukadnezar II, de koning die ook opdrachtgever was van onder meer de Hangende Tuinen van Babylon. In het Pergamonmuseum werd de Isjtarpoort tot een hoogte van 14 meter gereconstrueerd, samen met de processieweg die men moest aflopen om de poort te bereiken. Dit kunnen we nu, 2500 jaar na dato, zelfs van achter onze computer doen. 

Beeld: Hannah Swithinbank via Flickr