Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer 12 unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 1: Een stukje verborgen cultureel erfgoed in Drenthe.

Goethe en Matisse delen een passie. Beiden maakten papierknipkunst. In het Drentse Westerbork is een verrassende collectie te zien van deze zogenaamde ‘volkskunst’. Het Museum van Papierknipkunst is opgezet door Jan Lever naar aanleiding van het overlijden van zijn vader, papierknipkunstenaar Wiecher Tjeerd Lever. Lever wil met zijn museum papierknip- en snijkunst onder de aandacht te brengen. Eeuwenoude kunstwerken worden afgewisseld met hedendaagse papierknipkunst. De korte uitleg bij elk kunstwerk geeft extra inzicht in dit mooie vakmanschap.

In de eerste zaal is naast eeuwenoude Chinese papiersnijkunst een vijftiende-eeuws kunstwerk te zien van de Nederlandse Joanna van Koerten. Zij ontving 4000 gulden voor een silhouet van Keizer Leopold van Oostenrijk, meer dan twee keer zoveel als Rembrandt voor zijn Nachtwacht.

De andere zalen tonen recentere papierknipkunstwerken uit onder meer Duitsland, Israël, Noorwegen, Zwitserland en Polen. De verschillen zijn verrassend, zowel wat betreft de inhoud als wat betreft de knip- en snijmethode. Voor de Zwitsers speelt symboliek een grote rol, terwijl de Poolse knipkunst met een speciale schaar is gemaakt. Tot slot kan de bezoeker zichzelf wagen aan de kunst van het papierknippen.

Een verborgen pareltje cultureel erfgoed is dit Museum van Papierknipkunst. Na een bezoek blijft een vraag hangen: waarom is er eigenlijk zo weinig aandacht voor Papierknipkunst?

Beeld: Zaaloverzicht met links werk van papierknipkunstenaar Jan Cupido, ‘Het symfonieorkest’ (1990). Foto: Jan Lever.