Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 1: de kunstschatten van mevrouw Van Aerden.

Bij binnenkomst in de tuin, gelegen aan de rivier de Linge, blijkt het vrouwenhofje een oase van rust. De initiatiefnemer, mevrouw Van Aerden (1672-1764), zat goed in de slappe was en liet na haar dood twaalf huisjes voor ongehuwde vrouwelijke familieleden bouwen. Haar fortuin erfde zij van haar man, die werkzaam was als notaris en advocaat.

Aan hem hield zij ook een verzameling zeventiende-eeuwse schilderijen over, met als kopstuk een Frans Hals. De regentenkamer heeft een prominente ligging binnen het hofje en is gevuld met een aantal stillevens, portretten en bloemstukken van onder anderen Gerard ter Borch. De betrokken vrijwilligers leggen uit dat het historische pand er niet altijd zo vredig heeft bijgelegen: tijdens de Tweede Wereldoorlog was het bezet door soldaten. Ook nu nog blijkt dat de vrijwilligers cruciaal zijn voor het onderhoud van de mooie tuin, de gemeenschappelijke ruimtes en het bewaren van de rust.

Beeld: Onbekende kunstenaar, portret van Maria Ponderus, omstreeks 1700-’24. Beeld via hofjevanaerden.nl