Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 1: Kees Keijer tipt een zelden te zien zelfportret van een verliefde Willem Witsen.

In december 1890 schrijft Willem Witsen, dertig jaar oud, vanuit zijn woonplaats Londen een brief aan Betsy van Vloten, zijn geliefde. In de brief doet hij verslag van de voor- en tegenslagen tijdens het schilderen van een zelfportret dat hij haar wil schenken. Hij twijfelt aan de goede afloop, maar het zelfportretje werd prachtig. De verliefde schilder plaatste zijn hoofd tegen een stemmingvolle, oranje achtergrond. Het bevindt zich tegenwoordig nog steeds in het huis in Amsterdam waar de schilder twee maanden later ging wonen en dat later bekend werd als het Witsenhuis. Daar is het niet voor publiek toegankelijk, maar de aquarel is tot en met 5 november te zien op de tentoonstelling ‘Rumoer in de stad’ in het Gemeentemuseum Den Haag.

Beeldcredit: Willem Witsen (1860-1923), ‘Zelfportret’, 1890, aquarel met olie op karton, 335 x 290 cm, Witsenhuis, langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek