Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 10: het achttiende-eeuwse zonnestelsel van Eise Eisinga.

Als je vluchtig kijkt, lijkt het een eenvoudige Friese woonkamer waarvan de bedstee en de blauwe tegelvloer nog volledig intact zijn. Maar niets is minder waar. Het houten plafond is door wolkammer en amateur-astronoom Eise Eisinga omgebouwd tot een volledig werkend planetarium, tot op vandaag het oudste nog functionerende planetarium ter wereld.

Eise Eisinga Planetarium

Beeld: Eise Eisinga Planetarium.

Al vanaf 1781 draaien de, tot dan toe bekende, zes planeten uit het zonnestelsel in de juiste banen met de juiste tijdspanne, precies zoals dat in het echte zonnestelsel ook gebeurt. Zo draait Saturnus in 29 jaar en 164 dagen rond zijn baan in het radarwerk van hout en handgesmede spijkers. Slechts twee maanden na de afronding van het zeven jaar durende project werd Uranus als nieuwe planeet ontdekt. Helaas pastte die er inmiddels niet meer bij.

Ook heeft het museum een sterren- en planetenkamer waarin de dierenriem, het zonnestelsel en verschillende telescopen worden verbeeld met lichtgevende planeten, sterren en filmpjes. Het zorgt voor een magisch effect in een donkere ruimte.