Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer twaalf unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 11: Kattenhemel in het Kattenkabinet.

Ze sluipen langs je benen, kijken je met grote groene ogen aan en miauwen daarbij. Katten hebben een hoge aaibaarheidsfactor en zijn een populair onderwerp in de wereld van kunst en reclame. Het Kattenkabinet is, zoals de naam al zegt, geheel gewijd aan deze metgezel van de mens. Het begrip ‘kattenplaatjes’ krijgt hier een nieuwe dimensie: naast schetsen, schilderijen en affiches van katten zijn er ook beelden en zelfs kostuums van de musical Cats te zien.

Deze wonderlijke collectie is bijeengebracht door Bob Meijer (74) en is een eerbetoon aan zijn overleden lievelingskat J.P. Morgan, waarvoor Meijer jaarlijks op zijn verjaardag een kunstwerk kocht. In 1990 stelde Meijer zijn privémuseum open voor publiek. Maar het zijn niet de tekeningen Le Chat (1940) van Picasso of De heilige maagd met kind, kat en slang (1654) van Rembrandt die de aandacht van de bezoekers trekken. De ‘bewoners’, de katten Oskar, Billy, Willy en Siri die door de vijf stijlkamers van het statige pand aan de Amsterdamse Herengracht lopen, worden meer gefotografeerd dan de kattenkunst of de gerestaureerde plafondschilderingen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Dat niet alleen het kijken naar, maar ook het fotograferen van katten populair is, blijkt uit de tijdelijke tentoonstelling ‘Cats and Artists in Photography’, met foto’s van Gerard Reve, Karl Lagerfeld en Ernest Hemmingway met hun kat.

Een bezoekje aan het Kattenkabinet is zeker voor kattenliefhebbers een aanrader. Maar wees op uw hoede, katten zijn niet alleen aaibaar, ze kunnen ook krabben.

Beeld: vertrekken van het Kattenkabinet, foto’s: Zoë Spaaij.