Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. De laatste aflevering: een museum dat voor de gekste problemen een oplossing heeft.

Ooit gehoord van raketpost of de velo douche? De twee eigenaars van het Bizarium, ontwerpers Marc De Jonghe en Ann Geerinck, hebben er ruim vijf jaar aan gewerkt om dit soort vergeten en vaak als mislukt beschouwde uitvindingen tot leven te brengen. Het motto van het museum is: ‘Ik heb niet gefaald, ik heb enkel 10.000 manieren gevonden die niet werken’ (Thomas E. Edison). Het oudste nagebouwde werk is de zelfrijdende ‘auto’ gemaakt van een houten mechanisme, bedacht door Leonardo da Vinci uit 1478.

 

Uitvinders proberen alledaagse problemen of ergernissen creatief op te lossen door te kijken naar beschikbare kennis en middelen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van elementen uit de natuur. Zo heeft het museum een ‘zwemparaplu’ nagemaakt van de negentiende-eeuwse ontwerper J. Eisele geïnspireerd op de noppen van inktvissen, en een vlieggevaarte naar aanleiding van de helikoptervormige esdoornzaadjes. Een spannend museum dat zich niet laat afschrikken door bizarre ideeën.