Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer twaalf unieke collecties, van hedendaags panorama tot klompenmuseum. De laatste, aflevering 12: De wereld van de klomp in het Internationaal Klompenmuseum in Eelde.

Klompen, typisch Nederlands zou je zeggen. Niets blijkt minder waar, in het Internationaal Klompenmuseum in Drenthe. De door het museum gehanteerde brede definitie van een klomp als ‘schoeisel met hout’ zorgt voor een collectie van om en nabij de 2.900 paar ‘klompen’ uit maar liefst 43 landen, de grootste klompencollectie van de wereld. Het begon bij de laatste twee klompenmakers in Eelde, de broers Eiso Wietzes (1916-1977) en Egbert Wietzes (1925-1988), die een collectie klompen bezaten uit verschillende landen. Hiervoor werd in 1990 een museum opgericht en sindsdien is de collectie door giften en aankopen uitgebreid.

Het museum is niet alleen een ode aan de klomp, maar ook aan het verdwijnende ambacht van de klompenmaker. Zo wordt getoond hoe een klomp gemaakt wordt en dat iedere maker zijn eigen handschrift heeft. Dit zie je terug in de veelal bijzondere ontwerpen. Sommige klompen lijken op schoenen met stilettohakken en de exemplaren uit de huidige tentoonstelling ‘Pracht en Praal’ zijn eerder kunstwerken dan schoenen waarop je kunt lopen. Naast het ontwerp verschilt ook het gebruik: er zijn onder veel meer klompen van Spaanse priesters, schaatsklompen en Syrische bruidsklompen.

Een bezoek aan deze klompenwereld verandert uw kijk op deze bij nader inzien toch niet zo Nederlandse schoen. Grote kans dat u na een bezoek aan het Klompenmuseum geen schoen van Nike wilt, maar een klomp van Wietzes.

Beeld: zaaloverzicht Internationaal Klompenmuseum, foto: Zoë Spaaij.

Dit is de laatste aflevering van de Museumtijdschrift-zomerserie gewijd aan kleine musea in Nederland, met dank aan onze stagiaire Zoë Spaaij.