Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer 12 unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 2: Dwalen door de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart.

Mien Ruys (1904-1999) zei over zichzelf: “Ik kan twee dingen, tuinen ontwerpen en theezetten”. Door dit eerste was zij nationaal en internationaal bekend, ze werkte bijvoorbeeld samen met Gerrit Rietveld. Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart is een overzicht van het oeuvre van een van de belangrijkste tuinarchitecten van de twintigste eeuw. De tuinen liggen achter haar vroegere woonhuis en in de voormalige kwekerij van haar ouders. Ruys trok zich hier vaak terug om te experimenteren met haar ontwerpen. Een kleine groep gedreven mensen bewaakt de erfenis van Mien Ruys en zet haar werk voort.

Tien van de dertig tuinen zijn rijksmonumenten. De oudste, daterend van 1924, is het eerste ontwerp van Ruys. Een rondwandeling brengt de bezoeker onder meer langs een stadstuin uit de jaren zestig, een zogenoemde molensteentuin uit de jaren tachtig en een moerastuin uit de jaren negentig. De tuinen zijn stuk voor stuk uniek en vormen samen een compositie van vlakken, kleuren en lijnen. Ook aan de kleintjes is gedacht, met een speciale kinderwandeling en een speelbos.

Na de wandeling is er gelegenheid om bij de komen in het theehuis, geheel in de geest van Mien Ruys, met thee.

Moerastuin, foto: Tuinen Mien Ruys.