Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 3: Edo Dijksterhuis tipt het grootste, bewaard gebleven borduurwerk uit de Middeleeuwen.

Frankrijk heeft het tapijt van Bayeux (1066), Nederland heeft het antependium van het Nijmeegse schippersgilde (1494). Vier eeuwen jonger en een stuk minder beroemd, maar wel het grootste, Middeleeuwse borduurwerk in ons land en bijzonder om te zien. Het altaardoek, gemaakt van Italiaanse zijde waarop applicaties zijn geborduurd van goud- en zilverdraad, staat symbool voor de rijkdom van de destijds nog jonge Hanzestad aan de Waal, die handel dreef tot in Scandinavië (Vikingkoning Sint Olof is beschermheilige van de Hanzeschippers). Vijf jaar geleden is het doek uitgebreid gerestaureerd, waardoor het blauwe damast in vroegere glorie is hersteld. Het antependium is opgenomen in de vaste opstelling oude kunst van Museum Het Valkhof.

Beeldcredit: Antependium van het schippersgilde, 1494, borduurwerk op damast, 98 x 220 cm, collectie Museum Het Valkhof, Nijmegen.

Bekijk het topstuk ook online, via www.museumhetvalkhof.nl.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek